Naturalny olejek grejpfrutowy 10 ml

14.50 PLN


szt.


Olejek grejpfrutowy pozyskiwany jest z tłoczenia na zimno skórek grejpfruta białego (Citrus paradisi). Okazuje się, że owoc wykorzystywany jest nie tylko w celach spożywczych, ale również pielęgnacyjnych i leczniczych. Stworzony z niego naturalny olejek wykazuje szereg właściwości. Do tego ma przyjemny, słodki, ale orzeźwiający zapach. Wybierajmy olejki, które mają kolor jasnożółty.

KRAJ POCHODZENIA

USA

DZIAŁANIE

Olejek grejpfrutowy ma wszechstronne zastosowanie. Ponieważ pobudza układ limfatyczny, stosuje się go powszechnie w celach pielęgnacyjnych skóry. Olejek zbawiennie działa na napięcie skóry, likwiduje cellulit. Do tego wykazuje działanie tonizujące i antytoksyczne, jest doskonałym lekiem na trądzik.

To nie wszystko. Okazuje się, że olejek grejpfrutowy to skuteczny środek antydepresyjny. Rozluźnia, uspokaja, pobudza. Wykazuje też działanie przeciwbólowe – jest szczególnie polecany przy bólach migrenowych.

KIEDY STOSOWAĆ

  • w stresie i stanach napięcia nerwowego,
  • dla złagodzenia odczuwania bólu,
  • przy problemach z cerą,
  • przy nadwadze,
  • by zwalczyć cellulit.

JAK STOSOWAĆ OLEJKI ETERYCZNE

Olejek grejpfrutowy należy rozcieńczać. Jest świetny jako kompozycja z innymi olejkami eterycznymi, w tym cytrynowym i wszystkimi z rodzaju cytrusowych. Można go również łączyć z olejkiem rozmarynowym i lawendowym.

Olejek grejpfrutowy można wykorzystywać na wiele sposobów. Najczęściej stosuje się je:

Do kąpieli aromaterapeutycznej – 3-6 kropli olejku należy wlać do wanny napełnionej ciepłą wodą

Do masażu – 2 krople olejku eterycznego na łyżkę olejku do masażu. Można go mieszać z olejkiem cynamonowym, dzięki czemu wykazuje wzmożone działanie antycellulitowe i ujędrniające skórę.

Do aromatyzacji pomieszczeń – przez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody)

Do sauny – suchej, mokrej oraz parowej

Jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych – kilka kropli warto dodać do odżywczego balsamu bądź kremu.

Olejek grejpfrutowy to produkt do użytku zewnętrznego! Należy go zawsze rozcieńczać a przed użyciem wykonać próbę uczuleniową. Olejek nie jest odpowiedni dla dzieci, kobiet w ciąży i tych, które karmią piersią. Olejek grejpfrutowy jest światłoczuły. Oznacza to, że należy go przechowywać w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Skóra posmarowana preparatem, w którego składzie jest olejek grejpfrutowy, nie powinna być wystawiana na promienie słoneczne. Reakcja z promieniami UV może spowodować trwałe przebarwienia skóry.

Facebook