Naturalny olejek cynamonowy 10 ml

14.50 PLN


szt.


Cynamon jest najstarszą przyprawą świata. Stosowano go już w czasach starożytnych. W Egipcie służył między innymi do balsamowania ciał. Początkowo laski cynamonu suszono, później ścierano na proszek. Niedługo później zaczęto wytwarzać olejek. W pierwotnej postaci jest tłoczony i dzisiaj.

Początkowo cynamon uprawiany był w Australii i Azji. Tam ceniony był jak złoto. Obecnie jego uprawy znaleźć można na całym terenie klimatu subtropikalnego. Ten najbardziej ceniony pochodzi ze Sri Lanki. To tzw. cynamon cejloński.

Dobroczynny skład olejku cynamonowego to przede wszystkim aldehyd cynamonowy oraz flawonoidy.

KRAJ POCHODZENIA

Cejlon 

DZIAŁANIE

Olejek cynamonowy ma wszechstronne zastosowanie. Ten naturalny stosuje się w celach pielęgnacyjnych, ale również leczniczych. Najczęściej korzystają z niego pacjenci, u których zdiagnozowano chorobę grzybiczą, na przykład w jamie ustnej. Olejek cynamonowy działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, jest doskonałym antyoksydantem.

Olejek tego rodzaju zaleca się też do leczenia choroby wrzodowej i innych w obszarze układu pokarmowego (w tym zespół jelita wrażliwego, wzdęcia, przewlekłe biegunki).

Co ciekawe, olejek cynamonowy uznawany jest za eliksir piękności i młodości. Dodaje się go do przeróżnych preparatów kosmetycznych o działaniu ujędrniających i wygładzającym naskórek. Wraz z olejkiem geraniowym i grejpfrutowym wykazuje doskonałe działanie antycellulitowe. Podobno olejek cynamonowy spowalnia też procesy starzenia się skóry.

Lecznicze działanie olejku cynamonowego to również skuteczna walka z infekcjami górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel, chrypę, katar. Wzmacnia odporność.

Jest też środkiem przeciwbólowym – warto stosować go w stanach reumatoidalnych.

Warto również wiedzieć, że powszechnie wykorzystywany jest zapach cynamonu. Olejek jest jednym ze składników perfum, balsamów, kremów, ale też maści rozgrzewających i przeciwbólowych. Co więcej, olejek jest składnikiem odświeżaczy powietrza oraz preparatów do odstraszania owadów. Nie lubią go przede wszystkim komary.

KIEDY STOSOWAĆ

  • przy przeziębieniu, kaszlu, grypie, infekcjach wirusowych, dla złagodzenia ich objawów
  • w stanach reumatoidalnych dla złagodzenia odczuwanego bólu
  • w celach kosmetycznych, dla pielęgnacji skóry
  • jako odświeżać powietrza i ochrona przed insektami

JAK STOSOWAĆ OLEJKI ETERYCZNE

Do kąpieli – 3-6 kropli do wanny napełnionej ciepłą wodą

Do masażu – 2 krople olejku eterycznego na łyżkę olejku do masażu

Jako składnik środków kosmetycznych – kilka kropli warto dodać do balsamu, kremu odżywczego, peelingu, oliwki.

Do aromatyzacji pomieszczeń – przez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody)

Olejek cynamonowy to produkt do użytku zewnętrznego! Należy trzymać go z dala od dzieci. Przed zastosowaniem warto przeprowadzić próbę uczuleniową. Nie powinny go stosować kobiety w ciąży.

Facebook