Naturalny olej ze słodkich migdałów 100 ml

29.00 PLN


Kraj pochodzenia

Hiszpania

Sposób pozyskiwania

Olej ze słodkich migdałów jest najlepszej jakości wtedy, gdy jest tłoczony na zimno z owoców migdałowca pospolitego. Sam migdałowiec nie rośnie w Polsce, olej jest więc zawsze importowany. To długowieczne drzewo porasta naturalnie w Azji, Ameryce, w północnej części Afryki i w europejskich krajach śródziemnomorskich.

Konsystencja

Jego konsystencja jest lekka. Naniesiony na skórę szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filtru. Z powodzeniem można go stosować bezpośrednio na skórę. Jest bezpieczny dla dzieci.

Jego woń jest słodka, dzięki czemu uspokaja. Olej ze słodkich migdałów ma bursztynową barwę.

Działanie oleju ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów jest jednym z najbardziej popularnych. Chociaż nie można go pozyskać naturalnie w Polsce, to nabywamy go często. Wszystko dlatego, że jest bogactwem cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę D oraz E. Dodatkowo korzystnie działają kwasy tłuszczowe nienasycone: oleinowy oraz linolowy. Jest bogactwem wapnia, żelaza, manganu, fosforu, cynku i potasu. Można śmiało powiedzieć, że jest środkiem uniwersalnym, o wszechstronnych właściwościach.

Olej ze słodkich migdałów stosowany jest w farmacji oraz kosmetyce. Wszystko dlatego, że wykazuje działanie oczyszczające, tonizujące, nawilżające, przeciwzapalne oraz zmiękczające. Kosmetolodzy zalecają go do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Olej ze słodkich migdałów działa korzystnie w profilaktyce przeciwzmarszczkowej. Jest również doskonałym środkiem do walki z cellulitem oraz rozstępami, odleżynami czy odparzeniami. Łagodzi podrażnienia skóry, jest pomocny w leczeniu łuszczycy i egzem.

Co ciekawe, olej ze słodkich migdałów dodawany jest również do odżywek do włosów oraz serum do paznokci. Wzmacnia je i odżywia. Olej wpływa na porost włosów, odbudowuje cebulki. Sprawia również, że płytka paznokci nie rozdwaja się, staje się twardsza.

Podsumowując, olej ze słodkich migdałów:

– dogłębnie oczyszcza skórę,

– usuwa martwe komórki naskórka,

– przywraca skórze blask,

– nawilża,

– łagodzi podrażnienia,

– chroni naskórek przed niekorzystnym działaniem warunków atmosferycznych,

– wzmacnia barierę lipidową naskórka,

– poprawia ukrwienie skóry,

– opóźnia starzenie się skóry,

– ujędrnia skórę,

– wzmacnia włosy i paznokcie,

– zapach oleju działa relaksacyjnie i uspokajająco.

Jak stosować olej ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów jest łagodny dla delikatnej skóry dziecka. Właśnie dlatego ten naturalny środek dodaje się do kosmetyków przeznaczonych dla najmłodszych, takich jak mydełek, balsamów czy różnego rodzaju emulsji.

Ze względu na piękny zapach, olej ze słodkich migdałów wykorzystywany jest także w produkcji perfum i wszelkich kosmetyków pielęgnacyjnych. Na sklepowych półkach nie brakuje kremów, peelingów, balsamów, serum czy masek, które zawierają właśnie ten składnik.

Oczywiście olej ze słodkich migdałów można wykorzystywać też w jego naturalnej formie. Wystarczy nanieść kilka kropli na oczyszczoną skórę całego ciała i twarzy. Można go również łączyć z odżywczymi kremami albo nawilżającymi balsamami. Jest bardzo dobrym składnikiem płynów do demakijażu oraz mydeł.

Idealnie sprawdza się podczas relaksacyjnej kąpieli – można dodać go do wody albo nasmarować skórę biorąc prysznic.

Olej ze słodkich migdałów bardzo często wykorzystywany jest też w gabinetach masażu. Masaż wykonany z jego wykorzystaniem nie tylko świetnie odpręży, ale również odżywi skórę.

Przeciwwskazania

Olej ze słodkich migdałów jest jednym z nielicznych, które można bezpośrednio nanosić na skórę. Jest w pełni bezpieczny dla każdego typu cery. Olej z owoców migdałowca jest łagodny, nie wywołuje uczulenia ani nie podrażnia skóry. Właśnie dlatego dodaje się go do kosmetyków dedykowanych dzieciom.

Osoby, które zaobserwowały u siebie alergie na orzechy, przed użyciem oleju ze słodkich migdałów powinny wykonać na skórze próbę uczuleniową. Zwykle wykonuje się ją na nadgarstku lub po wewnętrznej stronie kolana, smarując skórę niewielką ilością oleju. Jeśli w ciągu kilku najbliższych godzin nie wystąpi zaczerwienienie czy podrażnienie skóry, wtedy olej można stosować z powodzeniem na każdej partii ciała.

Należy jednak przestrzegać zasad jego przechowywania. Olej ze słodkich migdałów zachowuje swoje właściwości, kiedy trzymany jest w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu należy go zużyć po upływie maksymalnie 6 miesięcy.

Osoby, które chciałyby korzystać z dobroczynnych właściwości oleju migdałowego, muszą zwracać szczególną uwagę nie tylko na sposób tłoczenia czy przechowywania, ale również na sam rodzaj oleju. Ten, który wykorzystujemy w kosmetologii oraz farmacji jest słodki. Nigdy nie należy nabywać zaś gorzkiego oleju migdałowego – ten posiada toksyczny związek chemiczny, taki jak glikozyd cyjanogenny. Niektórzy producenci sprzedają właśnie ten rodzaj oleju, uznając, że w procesie destylacji szkodliwy składnik zostaje usuwany. To prawda, ale proces ten zminimalizuje jednocześnie stężenie właściwości odżywczych.

Facebook