Naturalny olejek z drzewa różanego 10 ml

14.50 PLN


Brak produktu

 

Ten bezbarwny albo jasnożółty olejek jest jednym z najbardziej popularnych. Olejek z drzewa różanego ceniony jest ze względu na doskonały zapach – delikatny, różany, ale z wyraźną nutą zapachu kory drzewa. Jego zastosowanie jest wszechstronne.

KRAJ POCHODZENIA

Olejek z drzewa różanego pozyskuje się z drzewa, które porasta w amazońskiej dżungli. To jedna z niewielu roślin, która pozostaje wiecznie zielona i kwitnąca. Drzewa różane powszechnie porastają też obszary na terenie Brazylii oraz Francji.

DZIAŁANIE

Olejek z drzewa różanego wykorzystywany jest powszechnie w farmacji oraz kosmetyce. Ponieważ zawiera związki, które pobudzają skórę do naturalnej regeneracji, jest doskonałym środkiem na zmarszczki, blizny czy zmiany trądzikowe.

To nie wszystko. Medycyna docenia olejek z drzewa różanego za działanie stabilizujące układ nerwowy. Terapia z jego wykorzystaniem pozwala na odprężenie, ukojenie nerwów i pozbycie się stresu. Aromaterapia z wykorzystaniem tego olejku pomaga zwalczać bezsenność. Działa antydepresyjnie i przeciwbólowo – zaleca się jego stosowanie w stanach migrenowych. Okazuje się, że olejek z drzewa różanego bardzo często wykorzystuje się podczas medytacji, jogi i innych terapiach relaksacyjnych.

Ciekawostką jest to, że olejek z drzewa różanego pomaga zwalczać oziębłość seksualną. Wszystko za sprawą zapachu, który zwiększa libido.

KIEDY STOSOWAĆ

  • w stanach zmęczenia, apatii, przygnębienia
  • dla złagodzenia bólu głowy, także w stanach migrenowych
  • pomocniczo w stanach zapalnych skóry – olejek działa tonizująco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

JAK STOSOWAĆ

Do kąpieli – 3-6 kropli do wanny napełnionej ciepłą wodą

Do masażu – 2 krople olejku eterycznego na łyżkę olejku do masażu

Do aromatyzacji pomieszczeń – przez nawilżacze i rozpylacze (5 kropli na 1 litr wody)

Olejek z drzewa różanego można doskonale łączyć z innymi. Najlepsze kompozycje uzyskuje się przy połączeniu z olejkiem cytrynowym, pomarańczowym, geraniowym, lawendowym oraz sandałowym.

Olejek z drzewa różanego nadaje się tylko do użytku zewnętrznego! Nie należy go spożywać – występuje wtedy ryzyko pojawienia się mdłości, wymiotów oraz silnych zawrotów głowy.

Olejek z drzewa różanego nie powinien być też stosowany bezpośrednio na skórę. Przed pierwszym użyciem warto wykonać próbę uczuleniową. Najlepiej łączyć go z kosmetykami bazowymi – tradycyjnym balsamem, kremem odżywczym czy naturalną oliwą.

Facebook